Submit Hint Search The Forums LinksStatsPollsHeadlinesRSS
14,000 hints and counting!


Click here to return to the 'Printing to Windows shared printers in 10.2' hint
The following comments are owned by whoever posted them. This site is not responsible for what they say.
Printing to Windows shared printers in 10.2
Authored by: darens on May 03, '03 09:02:21PM

I had some problems but here is what I did,

%>smbclient -L <windows computername>

returned the following error:
tdb((NULL)): tdb_open_ex: could not open file /private/var/
spool/lock/unexpected.tdb: No such file or directory

So I did:

%>sudo touch /private/var/spool/lock/unexpected.tdb

Now I had another problem with the windows machine.
On the windows machine I had 2 interfaces, eth-10/100 &
wireless.
The Netbios was trying to route back thru the hard interface.
On the windows machine I could see this by doing this:

=========================================
C:\ipconfig

Windows IP Configuration

Ethernet adapter Wireless Network Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.2.108
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.2.1

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
Autoconfiguration IP Address. . . : 169.254.225.88
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . :
=========================================
The problem is that the eth interface is not connected.
This is what I got on the Mac side:

%>smbclient -L mycomputer
added interface ip=192.168.2.115 bcast=192.168.2.255
nmask=255.255.255.0
Connection to mycomputer failed

=========================================
I disabled the hard ethernet interface and only enabled the
wireless interface.
This seemed to fix it on the windows side.
=========================================
C:\ipconfig

Windows IP Configuration

Ethernet adapter Wireless Network Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.2.108
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.2.1
=========================================

Now on the Mac side, rerun the smbClient side:

%>smbclient -L mycomputer

added interface ip=192.168.2.115 bcast=192.168.2.255
nmask=255.255.255.0
Got a positive name query response from 192.168.2.108 (
192.168.2.108 )
Password:
Domain=[HOME] OS=[Windows 5.1] Server=[Windows 2000
LAN Manager]

Sharename Type Comment
--------- ---- -------
print$ Disk Printer Drivers
SharedDocs Disk
P1000 Printer hp photosmart P1000 series

Server Comment
--------- -------
MYCOMPUTER MYCOMPUTER

Workgroup Master
--------- -------
HOME MYCOMPUTER

Now I went and added the printer drivers from the gimp-drivers
and installed the printer with uri of:

smb://name:passwordd@domainname/computername/
printersharename

This fixed the problems for me, I hope this can help anybody
else
with similiar problems.

Daren



[ Reply to This | # ]