Submit Hint Search The Forums LinksStatsPollsHeadlinesRSS
14,000 hints and counting!

10.5: Fix a hang on admin password entry System 10.5
I Googled and looked everywhere when I tried fixing this issue, but couldn't find the fix (possible I didn't word it correctly). Eventually, I came up with the solution on my own, so I'm sharing here in case this affects others.

A coworker and I both had the same issue: While logging in, or just typing our password for admin rights to install or change settings, the authentication would hang up (sometimes for minutes). After almost giving up, I looked in the Accounts System Preferences panel, and noticed I was the only admin -- but I was listed as admin, managed.

Since I knew this wasn't correct, I created a test account with admin privileges and logged out and logged into the test account. I then opened Accounts System Preferences panel, and unchecked admin and then unchecked parental controls for my main account. After I changed the account back to admin, I logged out and back into the original account -- and the issue was resolved.

I have a feeling this was a bug that carried over from an earlier version of 10.5, as I was the admin from the initial install and never enabled parental controls. Hopefully this helps someone with the same issue.
    •    
  • Currently 2.00 / 5
  You rated: 5 / 5 (6 votes cast)
 
[8,852 views]  

10.5: Fix a hang on admin password entry | 3 comments | Create New Account
Click here to return to the '10.5: Fix a hang on admin password entry' hint
The following comments are owned by whoever posted them. This site is not responsible for what they say.
10.5: Fix a hang on admin password entry
Authored by: marook on Jan 01, '09 05:34:13PM

Hmm, hoped it would help here, but no go.
I stil see a 20-30 sec. delay on my account. Guess it still tries to refress OD info for the account.. :-(
Strange that it only have this delay when the PW is correct! On error, it tells you Right away!

---
/Marook



[ Reply to This | # ]
10.5: Fix a hang on admin password entry
Authored by: amavida on Jan 01, '09 06:56:43PM

In my humble expereince here is some borkage in the complicated acl's / permission system of 10.5.x

Im running 10.5.6 & i still see weird behavior.
I have made support calls with Apple care & there is no solution.
File bug reports & pray it fixed some day.



[ Reply to This | # ]
10.5: Fix a hang on admin password entry
Authored by: lopezzi on Jan 02, '09 07:36:23AM

I had the same issue and what worked for me was to create another admin user with the account name something other than "administrator". Our macs are tied to AD and there is an AD account called "administrator". Once I logged in, it would take forever to load. I think it was trying to authenticate against AD even though it was a local account or something like that. Anyway, using an account named something other than administrator fixed it for me.



[ Reply to This | # ]