Submit Hint Search The Forums LinksStatsPollsHeadlinesRSS
14,000 hints and counting!

A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs Apps
I'm not sure if this problem is exclusive to Intel Macintoshes, but I first noticed it after an iTunes update; my Flash plugin had completely lost its sound.

Luckily, I found an extremely strange but workable fix in the Macromedia forums -- but you need GarageBand in order to implement it. Open GarageBand, and do something that generates music — I opened the piano keyboard and played a couple notes from the Star Wars theme. Quit.

You've most likely now got your Flash sound back.

Why this fix works, I have absolutely no idea. I imagine GarageBand might be doing something behind the scenes, but this has to be one of the more odd fixes I've ever run across. (But one of the most difficult fixes to find — thus the post here.)

    •    
  • Currently 2.69 / 5
  You rated: 3 / 5 (13 votes cast)
 
[63,855 views]  

A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs | 27 comments | Create New Account
Click here to return to the 'A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs' hint
The following comments are owned by whoever posted them. This site is not responsible for what they say.
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: chasebrowder on Mar 15, '06 08:22:26AM

yea i had this problem on my powerbook and that was the solution. what i have heard is that the default sounds settings get changed by some application and that is what breaks the sound in flash and in some other programs. when you open garageband it resets the settings therefore fixing the problem.



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: deggy on Mar 15, '06 08:42:01AM

I occassionally loose sound events in iChat, i will have to try this to see if it fixes that as well.



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: lucite on Mar 15, '06 09:23:18AM

I have a similar sound-loss problem on a non-Intel laptop. The way I fix it is by using Mplayer to play an .mpg file. After that everything is back to normal.



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: tirerim on Mar 15, '06 10:58:02AM

I had the same thing on my PowerMac G5; for me, the fix involved starting GarageBand and opening a new project, but did not require playing anything. I did have to reboot for it to take effect, however.



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: tatilsever on Mar 15, '06 11:10:16AM

When you have this problem, if you check System Preferences -> Utilities -> Audio MIDI -> Built-in Output, what is the sampling rate? Some apps inadvertently set that value to 96kHz instead of 44.2 or 48kHz, which the hardware cannot handle in most instances. Manually setting that back to the managable numbers through the pull-down menu fixes most of my problems. Of course, my aplogies, if yours is a completely different issue.



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: rebscott on Mar 16, '06 05:30:26AM

I ran across this problem with my Griffin Tech PowerWave sound device on my new Intel iMac. I couldn't get the PowerWave to drive my speakers. After going around in circles for a couple of weeks, I discovered, quite by accident, that if I switched, in Peak LE 5, under the Audio menu, the Sound Out setting from CoreAudio to Mac OSX Audio Hal (system), I could use the PowerWave to drive my speakers. So far, this has worked fine for all programs. I also reset my Audio Midi settings as other have indicated to a 44 or 48 sample rate.



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: AquaX on May 15, '06 12:50:41PM

Success! I opened up /Applications/Utilities/Audio MIDI Setup, and checked the Properties for Built In Output. Sure enough it was set to 96KHz. I changed it to 44KHz and audio in Flash returned immediately.

Thanks for the tip :-)

(15" MacBook Pro, 10.4.6)



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: macworks on Mar 15, '06 02:49:46PM

I had some issues with no sounds in iChat and found that if I opened Activity Monitor and forced CoreAudio (coreaudiod) to quit, that fixed my problem. Perhaps that's the solution here.

NOTE: CoreAudio will automatically restart and forcing it to quit doesn't seem to cause any crashing of any running programs including iTunes while playing music.

---
Christopher Raymond, MacWorks owner/operator



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: Mr. H on Mar 16, '06 03:28:44PM

As others have hinted at, the original hint works because Garage Band makes alterations to your mac's sound settings. However, there is no need to use Garage Band.

The application "Audio Midi Setup", found in /applications/utilities/ can be used to re-set the audio system to the default: 16 bits and 44.1 kHz sample rate.



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: MrMojo on Mar 23, '06 11:35:30AM

I want to confirm that Harry's suggestion did the trick on my G5 iMac. If it wasn't for DEVONagent I may have never found the problem to this perplexing problem!



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: MrMojo on Mar 23, '06 11:37:15AM

I want to confirm that Harry's suggestion did the trick on my G5 iMac. If it wasn't for DEVONagent I may have never found the problem to this perplexing problem!



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs (Quicktime too)
Authored by: ether on Jun 14, '06 01:30:25PM

This fix also worked for me on my MBP 10.4.6, where I had no sound in Quicktime (MPEG files).



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: morespace54 on Jun 15, '06 08:44:33AM

I had the same problem (on PPC, at least) but for QT and VLC movies... I did the "midi setting" trick and everything went back to normal... Until the problem happened again...and again...

Anybody had this problem comming back?

I hope I won't have to do this every week even if it's not such a big deal. (Hopefully 10.4.7 will fix this)



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: ddrmaniac300 on Jun 18, '06 12:52:43AM

thanks, this fix worked really well. the strange thing was, though, that when this happens to me, the output switches to my usb headset, and so i unplugged my headset and restarted, but that didn't change the output back to my speakers, so i found this fix. oh well... hopefully this won't be a problem for me anymore, it happened once before, but it came back on it's own (so i thought at the time...)



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: kevlar on Jun 29, '06 04:27:43PM

Finding this made my day! Thanks. I had tried all kinds of things to reinstall or just thwack sound-related things, but launching GarageBand hadn't occurred to me. But it worked.



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: kevlar on Jun 29, '06 04:29:48PM

BTW, this was on a 1.67 GHz PowerBook G4 running 10.4.7.



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: debz on Jul 23, '06 08:01:11AM

WCityMike, I love you so much lol thanks a lot for the tips, it works for me :)



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: mike meurin on Aug 24, '06 08:20:26AM
hey there,
perhaps you can offer some insight---i am using a g4 867 dual processor.
as well, have flash 9 installed. mac osx 10.4.1. mozilla 1.5 and safari 2.0.
have uninstalled flash reinstalled it and confirmed it works. i went to itunes and it works, went to apple trailers and i get audio, but then when i go to our site www.mileendrecords.com or my space or anything else i get no audio through net sites. please help!

best,
mike

[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: shelberta on Oct 16, '06 01:48:20PM

worked on my imac g5. THANK YOU THANK YOU THANK YOU!!!



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: erikheerlein on Nov 01, '06 07:11:39PM

Other suggestions didn't work for me but I went to charlierose.com and just by accident I clicked on one of the google videos of his show, thus creating a yellow highlight indicating the video was selected. I then hit the tab button and various parts of the controller were highlighted in much the same way as a form would.

When I got the play button highlighted I hit the enter key and the video played and I had sound. Before that, no sound in Flash movies.



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: thoushall on Nov 27, '06 01:31:28PM

Why does this work anyway? Very odd fix indeed! Works though, useful tip.

BTW, how the hell did someone figure this out? hehe, thanks again!



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: iashido on Jun 09, '07 12:26:36AM

This also works on PPC 17 powerbooks. I fix my problem from a dashboard widget (piano i guess / any object that generate sounds)



[ Reply to This | # ]
Also, see this hint
Authored by: noworryz on Jun 30, '07 01:05:09PM

See the comments for this later hint for more ideas:

Flash audio broken? Try Garage Band!

[ Reply to This | # ]

A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: pyc926 on Jul 05, '07 09:18:13PM

It works!!! That's very strange!

Thank you so much for the hint! :-)

-Melody



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: ericstandlee on Aug 24, '07 02:05:05PM

Thanks for putting me in the right direction. I too had lost flash audio on my PPC mac mini. It had actually got stuck on a usb audio device I no longer had installed. I went into garage band and in the audio preferences I changed it back to built in audio. THAT DID IT.

THANKS!



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: romesh on Apr 22, '09 05:02:08AM

To revive an old topic, I just had a similar problem on Leopard 10.5.6 where flash audio refused to play through a USB headset, even though it worked fine with the internal speakers or headphones using the 3.5mm jack. As well, iTunes played back sound with much less bass than usual, again with the USB headset. Tried reinstalling flash, but this had no effect. Opened Garageband, played a couple of notes, and everything was instantly back to normal, *including* the iTunes problem



[ Reply to This | # ]
A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs
Authored by: Shutterbug on Dec 30, '13 05:53:46AM

The fix "A possible fix for no sound in Flash on Intel Macs " worked for me too with iMac 10.7.5. In my case all video and sound worked except a particular website that I needed for video updates. On that site the video worked fine but no sound and nothing worked to get it back. I thought "crazy" but since nothing else worked, why not try? This trick worked! Thank you!



[ Reply to This | # ]